Cynk to jeden z mikroelementów, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten pełni wiele istotnych funkcji.
Cynk w organizmie – jakie pełni funkcje?
Cynk w organizmie wspiera szereg istotnych funkcji. Jest składnikiem kilkuset enzymów m.in. enzymów biorących udział w biosyntezie białka. Korzystnie wpływa na prawidłowy metabolizm makroskładników, węglowodanów i kwasów tłuszczowych oraz pomaga w prawidłowym utrzymaniu równowagi kwasowo zasadowej i poziomu testosteronu we krwi.
Wpływa również na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, kości, włosów, paznokci. Dodatkowo, wspiera metabolizm witaminy A i pomaga w utrzymaniu prawidłowego wzoru.
Objawami niedoboru cynku w organizmie mogą być problemy ze skórą , włosami i paznokciami.
Cynk a układ odpornościowy
Cynk w połączeniu z witaminą C jest bardzo cennym mikroelementem, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C wspiera układ nerwowy i odpornościowy, przyczynia się do zmniejszania uczucia znużenia i zmęczenia, wspiera prawidłowy przebieg procesów metabolicznych oraz proces produkcji kolagenu. Cynk w połączeniu z witaminą C stanowią podwójne wsparcie dla układu odpornościowego organizmu.
Najwięcej cynku dostarczają nam pokarmy takie, jak:
- ostrygi, krewetki i inne owoce morza,
- mięso i jaja,
- nasiona słonecznika, dyni, kiełki i otręby pszenne,
- czosnek i cebula