Colfarm S.A.

COLFARM dla zdrowia

Cieszymy się, że możemy każdego dnia dostarczać najwyższej jakości produkty i usługi, które pomagają wspierać zdrowie tych, którzy są dla Ciebie najważniejsi. Poznaj wyjątkowy świat Colfarm.

O firmie Colfarm S.A.

O firmie

Colfarm to firma farmaceutyczna z ponad 20-letnim doświadczeniem, skupiająca się na produkcji leków OTC, suplementów diety i wyrobów medycznych oraz oferująca produkcję kontraktową.

Przejdź
Dział badawaczo rozwojowy

Badania i rozwój

To dynamiczny zespół specjalistów, który dzięki nowoczesnym laboratorium i współpracy z uczelniami opracowuje innowacyjne produkty farmaceutyczne oraz oferuje kompleksowe usługi.

Przejdź
Oferta firmy Colfarm

Oferta

Oferujemy leki OTC, suplementy diety oraz wyroby medyczne takich bestsellerowych marek, jak Zioła w tabletkach, 2KC czy maxi KRZEM. Wśród usług kompleksowe usługi produkcji kontraktowej.

Przejdź
Kariera w firmie Colfarm

Kariera

Poznaj nasze wartości oraz aktualne oferty pracy w Colfarm. Dowiedz się, jakie benefity proponujemy dla pracowników oraz dlaczego warto pracować właśnie z nami. Jeśli szukasz pracy, to miejsce dla Ciebie.

Przejdź
Dane kontaktowe

Kontakt

Dowiedz się, gdzie znajduje się nasza siedziba i zakład produkcyjny. Znajdź kontakt do naszej firmy oraz poznaj naszą strukturę przedstawicieli aptecznych w kraju. Napisz do nas lub po prostu zadzwoń.

Przejdź
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Krzem – dlaczego jest taki ważny dla organizmu?

Krzem

Krzem jest drugim najliczniej występującym pierwiastkiem na planecie i trzecim najliczniej występującym pierwiastkiem śladowym w ludzkim ciele. Występuje także w roślinach i organizmach zwierzęcych oraz w wodzie. Stanowi około 27,7% masy skorupy ziemskiej, po pierwszym najobficiej występującym pierwiastku na Ziemi, tlenie. Krzem w naturze prawie nigdy nie jest obecny w postaci wolnej, a jedynie w stanie związanym – w formie krzemianów lub tworzy wiązania z tlenem i obecny jest pod postacią dwutlenku krzemu, znanego powszechnie pod nazwą ‘krzemionka’.

Chociaż krzem obecny jest w wielu spożywanych na co dzień produktach, jak np. woda mineralna, warzywa, skórki owoców, ziarna zbóż, czy chociażby mięso, bardzo często obserwowane są jego niedobory.
Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek mieści się w granicach 20-50 mg. Tymczasem okazuje się, że średnio pokrywamy zaledwie 1/5 tej normy, a dodatkowo spora część krzemu przyjmowanego z dietą ulega wydalaniu wraz z moczem.

Rola krzemu w organizmie jest szeroko opisywana. Do jego najważniejszych funkcji należą:
– udział w tworzeniu kośćca
– udział w biosyntezie kolagenu, podstawowego składnika tkanki łącznej
– wzmacnianie i uelastycznianie ścian naczyń krwionośnych
– zmniejszanie przepuszczalności naczyń włosowatych
– przyspieszenie procesów gojenia
– działanie sebostatyczne
– wzmacnianie włosów i paznokci