Kurkuma to zyskująca wielką popularność przyprawa pochodząca się z Indii. Znana również w kuchni, nadaje niecodzienną barwę posiłkom. Kurkuma zawiera wiele drogocennych składników, które mogą mieć wpływ na organizm. Może warto zatem włączyć kurkuminę do swojego jadłospisu?
Ze względu na wyraźny smak kurkuma nazywana jest kuzynką imbiru, którą uzyskuje się z korzenia ostryżu. Charakterystyczny pomarańczowo-brązowy kolor, dodaje potrawom nietuzinkowego wyglądu. Bardzo często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej ponieważ nadaje potrawom ostrego smaku. Pierwsze zastosowanie przyprawy datuje się na 600 r.p.n.e. Kurkuma ma szerokie zastosowanie również w medycynie, przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Wielu dawnych chińskich i indyjskich medyków doceniało kurkumę ze względu na dobroczynne wsparcie przyprawy dla naszego organizmu.
Lista właściwości przyprawy stale się wydłuża. Cudowne działanie kurkumy wynika z obecności silnych związków nazywanych kurkuminoidami. Najważniejszym z nich jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych i wspiera utrzymanie prawidłowego stanu kości.
Mało kto wie, że czarny pieprz również wspiera właściwości lecznicze. Wspomaga odporność i pracę układu pokarmowego, a także wspiera odchudzanie. Pieprz czarny jest najostrzejszym i najbardziej aromatycznym rodzajem pieprzu.
Colfarm w swojej ofercie posiada suplement diety BIOVITUM KURKUMA I CZARNY PIEPRZ zawierający standaryzowany wyciąg z kurkumy (Curcuma longa) i czarnego pieprzu (Piper nigrum), który wspierają zdrowie układu pokarmowego. Wyciąg z kurkumy wspomaga układ odpornościowy i oddechowy. Wspiera zdrowie wątroby i pęcherzyka żółciowego, metabolizm tłuszczów oraz wspomaga ochronę oksydacyjną komórek wątroby. Ułatwia trawienie oraz wspomaga produkcję enzymów trawiennych. Kurkuma wspomaga pracę serca, prawidłowe krążenie krwi, pomaga także utrzymać naturalny poziom cholesterolu. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pomaga zachować równowagę psychiczną. Wyciąg z czarnego pieprzu wspomaga zdrowie wątroby oraz układu pokarmowego, wspiera wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, oddechowego i nerwowego. Wspiera ochronę antyoksydacyjną organizmu.