Colfarm S.A.

COLFARM dla zdrowia

Cieszymy się, że możemy każdego dnia dostarczać najwyższej jakości produkty i usługi, które pomagają wspierać zdrowie tych, którzy są dla Ciebie najważniejsi. Poznaj wyjątkowy świat Colfarm.

O firmie Colfarm S.A.

O firmie

Colfarm to firma farmaceutyczna z ponad 20-letnim doświadczeniem, skupiająca się na produkcji leków OTC, suplementów diety i wyrobów medycznych oraz oferująca produkcję kontraktową.

Przejdź
Dział badawaczo rozwojowy

Badania i rozwój

To dynamiczny zespół specjalistów, który dzięki nowoczesnym laboratorium i współpracy z uczelniami opracowuje innowacyjne produkty farmaceutyczne oraz oferuje kompleksowe usługi.

Przejdź
Oferta firmy Colfarm

Oferta

Oferujemy leki OTC, suplementy diety oraz wyroby medyczne takich bestsellerowych marek, jak Zioła w tabletkach, 2KC czy maxi KRZEM. Wśród usług kompleksowe usługi produkcji kontraktowej.

Przejdź
Kariera w firmie Colfarm

Kariera

Poznaj nasze wartości oraz aktualne oferty pracy w Colfarm. Dowiedz się, jakie benefity proponujemy dla pracowników oraz dlaczego warto pracować właśnie z nami. Jeśli szukasz pracy, to miejsce dla Ciebie.

Przejdź
Dane kontaktowe

Kontakt

Dowiedz się, gdzie znajduje się nasza siedziba i zakład produkcyjny. Znajdź kontakt do naszej firmy oraz poznaj naszą strukturę przedstawicieli aptecznych w kraju. Napisz do nas lub po prostu zadzwoń.

Przejdź
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Magnez i witamina B6 – dlaczego razem?

Magnez

Magnez (Mg, łac. magnesium) to jeden z najważniejszych elementów w ustroju człowieka, zajmujący wśród pierwiastków czwarte miejsce pod względem ilościowym (25-35 g). Rozmieszczony jest praktycznie w całym organizmie, w 99% – wewnątrzkomórkowo.

Rola magnezu w organizmie człowieka:

 –  katalizowanie szlaków przemian metabolicznych węglowodanów, białek, lipidów oraz kwasów nukleinowych poprzez aktywację ok.300 różnych enzymów,
– udział w prawidłowym przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni,
–  niezbędny dla właściwej mineralizacji kości,
– regulacja stężenia glukozy we krwi,
– stabilizacja większości reakcji hormonalnych,
– udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego,

Źródła magnezu:

– warzywa (zwłaszcza zielone – szpinak, rośliny strączkowe – groch, fasola, soja)
– owoce oleiste (orzechy, słonecznik, pestki dyni, migdały, daktyle)
– zboża i jego produkty (otręby, kasza gryczana)
– rodzynki, awokado, banany, gorzka czekolada, kakao
– woda, zwłaszcza mineralna o wysokim stopniu mineralizacji

Suplementacja magnezu

W przypadku niedostatecznego wchłaniania z diety lub zwiększonego zapotrzebowania na magnez wskazana jest jego doustna suplementacja. Pierwiastek z suplementów wchłania się w różnym stopniu. Wykazano również, że niektóre czynniki tj. witamina B6 czy D3, laktoza, selen, parathoron, insulina czy środowisko o niskim Ph znacznie poprawiają jego wchłanianie.

Witamina B6 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Występuje w postaci 6 różnych aktywnych biologicznie form, tj. pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz postaci estrowych tych związków z kwasem fosforanowym.

Rola witaminy B6 w organizmie człowieka:

– funkcja kofaktora dla ponad 140 różnych enzymów biorących udział e relacjach metabolicznych, związanych m.in. z biosyntezą i rozkładem aminokwasów
– istotny wpływ w metabolizmie węglowodanów i lipidów,
– udział w syntezie neurotransmiterów (kwasu y-aminomasłowego, dopaminy, noradrenaliny, serotoniny) oraz uczestnictwo w metabolizmie tryptofanu,
– wpływ na prawidłowy rozwój mózgu płodu i dziecka,
– funkcja w układzie immunologicznym poprzez produkcję przeciwciał, limfocytów, interleukiny
 typu 2,
– umożliwienie organizmowi zużywania i magazynowania energii dopuszczalnej przez białko i węglowodany w pożywieniu,
– udział w glukoneogenezie i glikogenozie (powstaniu i rozkładzie glukozy) oraz utrzymywaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi
– biosynteza hemu, tworzenie hemoglobiny i pomoc w rozprowadzaniu tlenu do tkanek,
-czynnik ochronny przeciwko reaktywnym formom tlenu (tj. tlen singletowy),
-modulacja działania hormonów steroidowych (glikokortykoidy, progesteron, androgeny i estrogeny)

W celu poprawy wchłaniania i transportu jonów Mg2+ przygotowywane preparaty doustne zawierają w swoim składzie witaminę B6. Łącząc obie substancje: MAGNEZ I WITAMINĘ B6 otrzymuje się bardzo korzystny efekt leczniczy – dlatego też zalecane jest suplementowanie diety preparatami zawierającymi oba te komponenty.

Literatura:

  1. Szymczyk H.: Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Farm. Współ., 2016, 9, 217-223.
  2. Papierkowski A.: Znaczenie magnezu w praktyce lekarskiej. Część I. Przyczyny i objawy zaburzeń gospodarki magnezowej. Med. Rodz., 2002,1, 31-4.
  3. Iskra M., Krasińska B., Tykarski A.: Magnez — rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru
    w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka. Arterial. Hypertension, 2013, 17 (6), 447-459.
  4. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017
  5. Ziemska J.: Witaminy B6 i B12 – znaczenie dla człowieka. Lek w Polsce, 2014, 4 (11), 49-53.
  6. Xia-Yu W., Lin L.: Vitamin B6 deficiency, genome instability and cancer. Asian 4. Pacific J. Cancer Prev., 2012, 13 (11), 5333-5338.
  7. Oka T.: Modulation of gene expression by vitamin B6. Nutr. Res. Rev., 2001, 14 (2), 257-266.