Colfarm S.A.

COLFARM dla zdrowia

Cieszymy się, że możemy każdego dnia dostarczać najwyższej jakości produkty i usługi, które pomagają wspierać zdrowie tych, którzy są dla Ciebie najważniejsi. Poznaj wyjątkowy świat Colfarm.

O firmie Colfarm S.A.

O firmie

Colfarm to firma farmaceutyczna z ponad 20-letnim doświadczeniem, skupiająca się na produkcji leków OTC, suplementów diety i wyrobów medycznych oraz oferująca produkcję kontraktową.

Przejdź
Dział badawaczo rozwojowy

Badania i rozwój

To dynamiczny zespół specjalistów, który dzięki nowoczesnym laboratorium i współpracy z uczelniami opracowuje innowacyjne produkty farmaceutyczne oraz oferuje kompleksowe usługi.

Przejdź
Oferta firmy Colfarm

Oferta

Oferujemy leki OTC, suplementy diety oraz wyroby medyczne takich bestsellerowych marek, jak Zioła w tabletkach, 2KC czy maxi KRZEM. Wśród usług kompleksowe usługi produkcji kontraktowej.

Przejdź
Kariera w firmie Colfarm

Kariera

Poznaj nasze wartości oraz aktualne oferty pracy w Colfarm. Dowiedz się, jakie benefity proponujemy dla pracowników oraz dlaczego warto pracować właśnie z nami. Jeśli szukasz pracy, to miejsce dla Ciebie.

Przejdź
Dane kontaktowe

Kontakt

Dowiedz się, gdzie znajduje się nasza siedziba i zakład produkcyjny. Znajdź kontakt do naszej firmy oraz poznaj naszą strukturę przedstawicieli aptecznych w kraju. Napisz do nas lub po prostu zadzwoń.

Przejdź
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rajski cytrus – Grejpfrut (Citrus paradisi)

Grejpfrut

Doskonale wiemy, iż owoce cytrusowe są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo witamin, mikro- i makroelementów oraz innych wartościowych składników. Często poleca się ich spożywanie szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy brakuje świeżych owoców krajowych, a nasz organizm narażony jest na liczne infekcje. Najbardziej rozpowszechnione w Polsce cytrusy, to pomarańcze, mandarynki oraz cytryny i to właśnie one najczęściej goszczą na naszych stołach. Ale wśród dostępnych nam cytrusów, są również inne owoce, równie zdrowe i wartościowe, a jednak spożywane znacznie rzadziej. Jednym z nich jest grejpfrut, którego charakterystyczny smak znajduje coraz więcej entuzjastów, a bogate prozdrowotne właściwości wykorzystywane są w wielu dziedzinach medycyny i kosmetologii. W Europie i Ameryce jest on popularny i uważany za smaczny, natomiast w Azji uznawany jest za niejadalny.

Grejpfrut (Citrus paradisi) jest owocem cytrusowym o charakterystycznym, słodko-kwaśnym smaku z nutą goryczki. Jest on wiecznie zieloną rośliną z rodziny Rutowatych, która powstała prawdopodobnie w wyniku skrzyżowania pomarańczy olbrzymiej (Citrus maxima) z pomarańczą chińską (Citrus sinensis). Jego nazwa pochodzi od słów grape, co oznacza grono i fruit, w tłumaczeniu owoc. Owocem jest duża kulista jagoda o średnicy do 15 cm oraz wadze 200-500 g, a ich barwa może być czerwona, zielona lub żółta (Tabela 1.). Najzdrowszą i najpopularniejszą spośród grejpfrutów jest odmiana czerwona, gdyż zawiera najwięcej witaminy C, likopenu i innych karotenoidów. Dodatkowo wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem z wyraźną nutą goryczy, za którą odpowiedzialna jest naringina. Mniejszą popularnością cieszą się odmiany żółta i zielona. Są one łagodniejsze w smaku, ale jednocześnie zawierają mniej wartości odżywczych. Żółte grejpfruty są kwaśne, pozbawione goryczy, a odmiana zielona charakteryzuje się dużą słodyczą i dodatkowo zawiera o 25% więcej antyoksydantów niż odmiana czerwona. Jednakże z całą pewnością zasługuje on na swoją łacińską nazwę Citrus paradisi czyli „rajski cytrus”. Niskokaloryczny, orzeźwiający, jest prawdziwą witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu. Dostarcza dużo  witaminy C, prowitaminy A, czyli β-karotenu, a także witamin z grupy B oraz wielu innych składników