Żurawina to owoc, który nadal nie jest zbyt popularny w Polsce. Częściej wybieramy owoce egzotyczne zapominając o tym jakie dobrodziejstwa mamy we własnych ogrodach. Obecnie w celach pielęgnacyjnych i kulinarnych wykorzystywane są dwa gatunki żurawiny – Żurawina wieloowocowa i żurawina błotna.
Żurawina wielkoowocowa, zwana również żurawiną amerykańską albo borówką wielkożurawinową (Vacciniummacrocarpon Aiton) – pochodzi z Kanady i Stanów Zjednoczonych, które w jej uprawie są rekordzistami. Można hodować ją w ogrodzie, gdzie sprawdza się jako roślina dekoracyjna, ponieważ jest odporna na choroby i niskie temperatury.
Żurawina błotna (Vaccinium oxycoccos L. = Oxycoccus palustris L.) – naturalnie rośnie w USA, północnej Azji, jak również w Polsce (głównie na Mazurach, Lubelszczyźniei Pomorzu). Jest bardziej cierpka w smaku niż żurawina amerykańska i poza naturalnymi stanowiskami może być uprawiana w ogrodzie.
Aktualnie znajdziemy więcej upraw żurawiny amerykańskiej, ponieważ jej owoce są większe, a także cechują się silniejszym wzrostem.
Surowe owoce żurawiny są bardzo kwaśne i cierpkie, o wiele lepiej smakują przetworzone.
Suplement diety Żurawina zawiera standaryzowane wyciągi z owoców żurawiny wieloowocowej i liści pokrzywy zwyczajnej. Wyciąg z pokrzywy natualnie wspomaga pracę układu moczowego.
Pokrzywa wspomaga zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie pęcherza moczowego i nerek a wyciąg z liści pokrzywy sprzyja zwiększeniu wydalania wody przez nerki.